**CSS Solved General Science and Ability (GSA) 2021 Paper by Sir Naveed | CSS 2021 Solved General Science and Ability (GSA) Paper | CSS 2021 GSA Solved Paper**

Here is CSS Solved General Science and Ability (GSA) 2021 Paper by Sir Naveed. CSSPrepForum has requested him to solve the Math portion of the CSS 2021 GSA Paper. Nowadays, the GSA paper of CSS contains 40 marks, which plays a crucial role to score up to 90 in the paper – if covered and prepared thoroughly.

**FEDERAL PUBLIC SERVICE COMMISSIONCOMPETITIVE EXAMINATION – 2021GENERAL KNOWLEDGE – I (GENERAL SCIENCE & ABILITY)SOLUTION FOR PART-II (SECTION-B)**

#### Q.6 (a)

**A man is now 3 times as old as his son. In ten (10) years’ time, the sum of their ages will be 76. How old was the man when his son was born?**

**Answer:**

*This question was taken from the Age problem Unit in which we need to find out the age of the father when his son was born that depends upon the son age,*

*So assumeAge of Son = xAge of Father = 3x (Man is 3 times as old as his son)*

In 10 years’ time, the sum of their ages will be 76.

Now in 10 years’ time**Age of son = x+10Age of Father = 3x+10**

**Age of Son + Age of Father = 76 (According to question statement)**

(x+10) + (3x+10) = 76

(Now Solve to get the age of son)

x +10 + 3x + 10 = 76

4x + 20 = 76

4x = 76 -20

4x = 56**x = 14 (Age of Son in 10 years’ time)**

*Now put the son age to get the father age*

Age of Father = 3x

= 3(14)**= 42 (Age of Father in 10 years’ time)**

Now just subtract the son’s age from father’s age to get the answer.

*Age of Father when his son was born = 42 -14 = 28 YearsSo, the Father’s age was 28 years when his son was born.*

#### Q.6 (b)

**How many tiles of 20cm2 will be required to have a footpath 1m wide carried around the outside of grassy plot 24m long and 14m broad?**

**Answer: **

This question was taken from the Geometry Unit, in which we need to find out the number of tiles for making the footpath 1 meter wide outside around the grassy plot.

**According to question grassy plot area**

We use the following formula to calculate the area,**Area = Length * WidthSo So the area of the grassy plot= 24 * 14= 336 m2**

Now we need find the total area of grassy plot with footpath

Now calculate the area with a footpath**Area = Length * Width****= 26 * 16= 416 m2**

Now subtract the area of the grassy plot from the area of the grassy plot with a footpath to get the area of a footpath.

**= 416 m2 – 336 m2= 80 m**

*Let’s convert the m2 to cm2*

**80 m2 = 800,000 cm2 (As 1 m2 = 10,000 cm2)One tile = 20 cm2**

*Now divide the total area to find out the number of tiles;*

**Number of tiles = 800,000/20Number of tiles = 40,000**

#### Q.6 (c)

Mr. Faheem has dinner with his family at a restaurant that offers a 10% discount on food. The marked price of the food that they order was Rs. 15000/- Given that there were service charges of 10% and GST is 17%, calculate the total amount of money he has to pay.

**Answer: **

**Q.6 (c)**

This question was taken from the **Percentage Unit** in which we required to find the total amount, Faheem has to Pay,

Marked price of food = 15,000

Discount @ 10 % = 1,500 *(15,000 * 10 % = 1,500)*

= 13,500

Now add Service Charges @ 10 % on discounted amount

= 13,500 * 10 %

= 1,350

One thing that needs to remember that GST charged on a Marked Price / Principal Amount. |

Now calculate the GST @ 17 %

= 15,000 * 17 %

= 2,550

Now calculate the amount that he has to pay,

Food price after discount = 13,500

Services Charges = 1,350

GST = 2,550

= 17,400

#### Q.6 (d)

Mr. Khawaja walked for 45 minutes at the rate of 3km/h and then ran for half an hour at a certain speed. At the end of that time, he was 6km away from the starting point. How fast did he run?

**Answer: **

This question was taken from the Time and Distance Unit in which we need to calculate the speed of Mr. Khawaja running,

We used the following formula to solve this type of question,**Distance = Speed * Time**

*In given question, there are 2 part,*

- He walked for 45 minutes at a speed of 3km/h.
*(Find distance covered)* - He runs at a certain speed for half-hour and covers a distance.
*(Find distance and speed)*

*So, calculate the distance according to first part by using the above formula,*

**Distance = Speed * Time= 3 Km/h * 0.75 h= 2.25 Km**

*We need to convert the minutes in hours = 45/60 = 0.75 hour*

So in the first 45 minutes, he covers 2.25 km.

Now find the distance cover by him by running as his total covered distance is 6 km.

**Distance covered by running = Total distance covered – Distance covered by Walked= 6 – 2.25= 3.75 km**

*As you calculate*

**Distance = 3.75 kmTime = half hour = 0.5 hours (30min/60 = 0.50)**

*Solve the 2 part to find the speed of his running,*

**Distance = Speed * Time𝑆𝑝𝑒𝑒𝑑 = 𝐷𝑖𝑠𝑡𝑎𝑛𝑐𝑒 / 𝑇𝑖𝑚𝑒Speed = 3.75 / 0.5Speed = 7.5 Km/h**

#### Q.7 (a)

A child went 90 meters in the east then he turned right and went 20 meters. Subsequently, he turned right and after going 30 meters he reaches his uncles home. From there, he went 100 meters to his north. Determine How far he is from the starting point?

**Answer:**

This question was taken from the Direction problem Unit in which we required to calculate the distance from the starting point;

According to the question statement

Point A is the Starting point of the child and point F is the ending and we need to find the distance from point A to F, for this first we find the distance between A to E and E to F,

**AE = AB – EB ***(AB=90 and DC=EB=30)*

**= 90 m – 30 m = 60 m**

Similarly

**EF = DF – EF= 100 m – 20 m = 80 m **

*(DF=100 and BC=DE=20)*

Now According to Pythagoras Theorem

**(AF)2 = (AE)2 + (EF)2**

Put the value of AF and EF as calculated above

#### Q.7 (b)

The average of 11 numbers is 63, that of first 6 numbers is 60, and that of last 6 numbers is 65, find the 6th number

**Answer:**

#### Q.7 (c)

#### Q.7 (d)

Mr Raheel invested Rs 60,000 in an account that earns simple interest. at the end of five years, the investment is worth rs 85000. calculate the rate of simple interest per year.

**Answer:**

#### Q.8 (a) & (b)

#### Q.8 (c)

This question was taken from the Geometry Unit in which we required to calculate the area and perimeter of the given shape.

For calculating the area use following formula

#### Q.8 (d)

This question was taken from the **number series Unit** in which we required to find the missing figures,

### About the Author

Sir Ch. Naveed is a Chartered Accountant (C.A) and has years of Math, accounting, auditing, and taxation experience in Pakistan. He has been teaching ACCA, ICMA, C.A, PIPFA, FPSC, PPSC, NTS, PMA, PAF, CSS, and other entrance and competitive students for years. CSSPrepForum has requested him to conduct an online session to help thousands of competitive students of CSS and FPSC.

Anybody who is interested in getting Sir Ch. Naveed’s **Online GSA Math Session**, kindly email their interest @ the email address: **csspreps@gmail.com**

##### Articles and news that you might love to read!

- Kids Corner | Your Kids Joyful Learning Starts Here
- Matric (9
^{th}& 10^{th}) | Past Papers & Advanced 5k+ MCQs - F.Sc. (Part-I & II) | Past Papers & Advanced 10k+ MCQs
- CSS 20 Years Solved Past Papers MCQs | Compulsory + Optional
- Do You Know Article Usage? Let’s Play Article Quiz | 1000+ MCQs
- CSS Solved Correction from 1990 to 2020
- How did Miss Bakhtawar TOP FPSC One Paper MCQs exams?
- How to qualify for CSS Essay Paper and how to attempt it?
- The best CSS English teacher in Pakistan, who helped me qualify
- Top 3 best CSS English teachers in Pakistan for CSS & PMS Aspirants
- The Uses of “Used To”, “Be Used To”, & “Get Used To”
- CSS Solved Everyday Science (GSA) Past Paper 1985
- CSS Solved Everyday Science (GSA) Past Paper 1986
- CSS Solved Everyday Science (GSA) Past Paper 1987
- 500 Plus Sentence Structures MCQs for the students of SAT, GAT, GMAT, GRE, CSS, FPSC, PPSC, UPSC, SSC, and all other competitive exams.
- 200 Plus Nouns Errors MCQs for the students of SAT, GAT, GMAT, GRE, CSS, FPSC, PPSC, UPSC, SSC, and all other competitive exams.
- 700 Plus Article Usage MCQs for the students of SAT, GAT, GMAT, GRE, CSS, FPSC, PPSC, UPSC, SSC, and all other competitive exams.
- 600 Plus Article Usage MCQs for the students of SAT, GAT, GMAT, GRE, CSS, FPSC, PPSC, UPSC, SSC, and all other competitive exams.
- FPSC Senior Auditor (BS-16) Free Study Material | Past Papers for FPSC Senior Auditor | 25,000 Plus Practice MCQs
- 20 Years Solved CSS
**Synonyms & Antonyms****MCQs**with detailed explanations - 20 Years Solved CSS
**Idioms and Phrases****MCQs**with detailed explanations - 20 Years Solved
**CSS Pair of Words****MCQs**with detailed explanations - 20 Years Solved
**Pakistan Affairs****MCQs**with detailed explanations - 20 Years Solved
**CSS Current Affairs****MCQs**with detailed explanations - 20 Years Solved
**CSS Islamiat****MCQs**with detailed explanations

## No Comments