Menu
FPSC & PPSC MCQS

Pakistan Current Affairs

Pakistan Current Affairs

1. _____ declares Pakistan ‘family station’ for its international staff:
(a) United Nation
(b) African Union
(c) European Union
(d) None of These

Answer: United Nation

2. Which country to help Pakistan introduce genetically-engineered corn?
(a) China
(b) United States
(c) United Kingdom
(d) None of These

Answer: United States

3. Prime Minister Imran Khan approves a grant of Rs_____ Billion for Kamyab Jawan National  Youth Development Programme:
(a) 1 Billion
(b) 100 Billion
(c) 10 Billion
(d) None of These

Answer: 100 Billion

4. Prime Minister Imran Khan launched _____ scheme under the poverty alleviation programme: 
(a) Intaqam
(b) Ehsas
(c) Intizam
(d) None of These

Answer: Ehsas

5. ______ resumes flights to Pakistan in June,2019 after 10 years:
(a) British Airways
(b) Qatar Airways
(c) New York Airways
(d) None of These

Answer: British Airways

6. Pakistan will receive ______ billion dollars loan from IMF over 3 years:
(a) 6.2bn Dollars
(b) 6bn Dollars
(c) 6.5bn Dollars
(d) None of These

Answer: 6bn Dollars

7. In Budget 2019-20 ______ amount is allocated for Defence:
(a) 1150bn Rupee
(b) 100bn Rupees
(c) 1250bn Rupees
(d) None of These

Answer: 1150bn Rupees

8. In Budget 2019-20 ______ amount is allocated for the development of of Tribal Districts:
(a) 150tr Rupees
(b) 100bn Rupees
(c) 150bn Rupees
(d) None of These

Answer: 150bn Rupees

9. Who is the current Chairman Federal Board of Revenue (FBR)?
(a) Shabbar Zaidi
(b) Reza Baqir
(c) Hammad Azhar
(d) None of These

Answer: Shabbar Zaidi

10. Who is the current Governor State Bank of Pakistan?
(a) Shabbar Zaidi
(b) Reza Baqir
(c) Hammad Azhar
(d) None of These

Answer: Reza Baqir

11. Pakistan Army won international military drill competition known as Pace Sticking Competition held at:
(a)Special Military School of Saint-Cyr, France
(b) Royal Military Academy Sandhurst, UK
(c) General Staff Academy, Russia
(d) None of These

Answer: Royal Military Academy Sandhurst, UK

Explanation: Pakistan army team has been winner for consecutive 2 year.In 2018 Pakistan army participated for the first time in the event.

12. Who is the current Director General of Inter-Services Intelligence?
(a) Lt General Faiz Hameed
(b) Maj General Asif Ghafoor
(c) Lt General Asim Munir
(d) None of These

Answer: Lt General Faiz Hameed

13. Who is the Chairman of the Standing Committee of the National Assembly on Finance, Revenue and Economic Affairs?
(a) Asad Umar
(b) Dr. Abdul Hafeez Sheikh
(c) Hammad Azhar
(d) None of These

Answer: Asad Umar

14. Who is the current state Minister of Revenue?
(a) Asad Umar
(b) Dr. Abdul Hafeez Sheikh
(c) Hammad Azhar
(d) None of These

Answer: Hammad Azhar

15. The Federal Government has filed reference against which Supreme Court Judge for having properties in London but not disclosing them in their wealth statements?
(a) Justice Azmat Saeed 
(b) Justice Qazi Faez Isa
(c) Justice Gulzar Ahmed
(d) None of These

Answer: Justice Qazi Faez Isa

16. Who is the current Federal Minister of Energy (Petroleum Division)?
(a) Ijaz Ahmad Shah
(b) Ghulam Sarwar Khan
(c) Omer Ayub Khan
(d) None of These

Answer: Omer Ayub Khan

17. Who is the current Federal Minister of science and technology?
(a) Firdous Ashiq Awan
(b) Fawad Chaudary
(c) Dr. Khalid Maqbool Siddiqui
(d) None of These

Answer: Fawad Chaudary

18. Who is the current Chairman of Ruet-e-Halal committee Pakistan? 
(a) Mufti Muneeb ur Rehman
(b) Mufti Shahabuddin Popalzai
(c) Mufti Naeem
(d) None of These

Answer: Mufti Muneeb ur Rehman

19. What is the total length of newly build Swat Expressway?
(a) 69km
(b) 89km
(c) 81km
(d) None of These

Answer: 81km

20. A noted American opera company is to produce an opera on the life and legacy of _______, a former prime minister of Pakistan in US next year:
(a) Imran Khan
(b) Liaqat Ali Khan
(c) Benazir Bhutto
(d) None of These

Answer: Benazir Bhutto

21. A state-of-the-art Jinnah hospital built by Pakistan was inaugurated in:
(a) Kabul, Afghanistan
(b) Colombo, Srilanka
(c) Tehran, Iran
(d) None of These

Answer: Kabul, Afghanistan

22. _______ has been appointed as the new foreign secretary of Pakistan.
(a) Maleeha Lodhi
(b) Tehmina Janjua
(c) Sohail Mahmood
(d) None of These

Answer: Sohail Mahmood

23. Al-Qadir University has been named after:
(a) Abdul Qadir Jilani
(b) Abdul Qadir (Crickter)
(c) Dr. Abdul Qadeer Khan
(d) None of These

Answer: Abdul Qadir Jilani

24. Prime Minister Imran Khan laid the foundation stone of Al-Qadir University on May 5,2019 in _____ ,Jhelum.
(a) Sohawa
(b) Dina
(c) Pind Dadan Khan
(d) None of These

Answer: Sohawa

25. Pakistan and IMF have reached an agreement for a _____ billion dollars bailout package under extended fund facility for a period of _____ years:
(a) 10 billion dollars, 5 years
(b) 6 billion dollars, 3 years
(c) 6.2 billion dollars, 3 years
(d) None of These

Answer: 6 billion dollars, 3 years 

26. Prime Minister Imran Khan was praised in a resolution passed on May 10,2019 in the state of ______, USA concerning his efforts of maintaining peace in the region.
(a) Texas
(b) Florida
(c) Georgia
(d) None of These

Answer: Georgia

27. Prime Minister Imran Khan orders conversion of 30pc cars into electric vehicles by:
(a) 2030
(b) 2023
(c) 2035
(d) None of These

Answer: 2030

Explanation: Prime Minister Imran Khan  chaired a meeting on climate change and decided to introduce electric cars by setting up electric car plants for the first time in the country.

The prime minister ordered the authorities concerned to ensure conversion of 30 per cent of all cars running in the country into electric vehicles by 2030.

28. _________ Bank approves $145 million for low-cost housing in Pakistan:
(a) Asian Bank
(b) World Bank
(c) State Bank of Pakistan
(d) None of These

Answer: World Bank

29.  ________ becomes Pakistan’s first woman envoy to Iran:
(a) Riffat Masood
(b) Muniba Mazari
(c) Maliha Lodhi
(d) None of These

Answer: Riffat Masood

30. Which Pakistani teacher has been shortlisted for the Most Dedicated Teacher award 2019, a competition being conducted by the Cambridge University Press?
(a) Adil Najam
(b) Ahmed Saya
(c) Salima Begum
(d) None of These

Answer: Ahmed Saya

31. _________ percent of Pakistanis hold a favourable opinion of PM Imran Khan overall performance according to a poll conducted by Gallup Pakistan.
(a) 38%
(b) 51%
(c) 49%
(d) None of These

Answer: 51%

32. Who took oath from Justice Asif Saeed Khan Khosa?
(a) President Arif Alvi
(b) PM Imran Khan
(c) Speaker National Assembly
(d) None of These

Answer: President Arif Alvi

33. Justice Asif Saeed Khan Khosa will retire on:
(a) 18 Dec, 2019
(b) 17 Jan,2019
(c) 21 Dec, 2019
(d) None of These

Answer: 21 Dec, 2019

34. Chief Justice of Pakistan Justice Asif Saeed Khan Khosa took oath on:
(a) 17 Jan,2019
(b) 18 Jan,2019
(c) 16 Jan,2019
(d) None of These

Answer: 18 Jan,2019 

35. Justice Asif Saeed Khan Khosa is the ________ Chief Justice of Pakistan:
(a) 27th
(b) 26th
(c) 29th
(d) None of These

Answer: 26th

36. Ex Cheif Justice of Pakistan Mian Saqib Nisar was retired on which date?
(a) 17 Jan,2019
(b) 18 Jan,2019
(c) 16 Jan,2019
(d) None of These

Answer: 17 Jan,2019

37. After becoming Prime Minister of Pakistan, PM Imran Khan paid his first official visit to:
(a) Saudi Arabia
(b) China
(c) UAE
(d) None of These

Answer: Saudi Arabia 

38. China-Pakistan Economic Corridor (CPEC) passenger bus service was launched 3 Nov,2018 on the route between __________ and Kashgar.
(a) Karachi
(b) Lahore
(c) Islamabad
(d) None of These

Answer: Lahore

39. Yasir Shah breaks ______ years old record to became the fastest bowler to take 200 Test wickets:
(a) 82
(b) 88
(c) 84
(d) None of These

Answer: 82 

40. Which Pakistani cricketer became the fastest bowler to take 200 Test wickets?
(a) Muhammad Amir
(b) Yasir Shah
(c) Hassan Ali
(d) None of These

Answer: Yasir Shah 

41. Pakistan’s first electronic grave belongs to: 
(a) Dr Ruth Pfao
(b) Edhi
(c) Both a & b
(d) None of These

Answer: Dr Ruth Pfao 

Explanation: The smart electronic grave comes with a QR code that visitors can scan on their phones to access information about the late humanitarian and the lifelong services she rendered in helping out lepers.

42. Pakistan’s First Blockchain-Based Remittance service was introduced by:
(a)  Telenor Microfinance Bank
(b)  Mobilink Microfinance Bank
(c)  Apna Microfinance Bank
(d) None of These

Answer: Telenor Microfinance Bank 

43. Pakistan’s first block-chain technology-based remittance service recently launched between Pakistan and ________:
(a) UAE
(b) Malaysia
(c) Turkey
(d) None of These

Answer: Malaysia 

44. _______ tax to be imposed on tobacco and sugary beverages:
(a) Kharaj
(b) Sales
(c) Sin / Gunah
(d) None of These

Answer: Sin / Gunah

45. Which Province of Pakistan establishes child helpline 1121?
(a) Punjab
(b) Sindh
(c) KPK
(d) None of These

Answer: Sindh

46. _________ Police Introduces Advanced 4G Helmets for the First Time in Pakistan?
(a) Punjab
(b) Sindh
(c) KPK
(d) None of These

Answer: KPK

47. Which Pakistani-American become District Court judge in US state of Texas?
(a) Rabeea Collier
(b) Ayesha Jalal
(c) Zainab Ahmed
(d) None of These

Answer: Rabeea Collier

48. Which city of Pakistan is the World’s Second-Largest Consumer of Cannabis according to the Weed Index-2018 report?
(a) Peshawar
(b) Islamabad
(c) Karachi
(d) None of These

Answer: Karachi

49. Who became Herald magazine’s Person of the year 2019?
(a) Mian Saqib Nisar
(b) Imran Khan
(c) Qamar Javed Bajwa
(d) None of These

Answer: Mian Saqib Nisar

50. Pakistan Army takes tank to ________feet world record height:
(a) 10000
(b) 12000
(c) 15000
(d) None of These

Answer: 12000

51. Which of these two football legends recently come to Pakistan to officially kick off World Soccer Stars 2019?
(a) Ricardo Kaka and Luis Figo
(b) Ronaldo and Ricardo Kaka
(c) Luis Figo and Ronaldinho
(d) None of These

Answer: Ricardo Kaka and Luis Figo

52. Which University in Pakistan will observe February 14,2019 as the Sisters’ Day?
(a) International Islamic University
(b) University of Agriculture Faisalabad
(c) Karachi University
(d) None of These

Answer: University of Agriculture Faisalabad

53. _______ was Pakistan’s most googled person in 2018
(a) Bushra Manika
(b) Atif Mian
(c) Reham Khan
(d) None of These

Answer: Bushra Manika

54. Which country will host Asia Cup 2020?(a) India
(b) Pakistan
(c) Afghanistan
(d) None of These

Answer: Pakistan

55. Guiness Book of world records lists ________ foundation as world’s largest volunteer Ambulance Organization:(a) Chhipa
(b) Al-Khidmat
(c) Edhi
(d) None of These

Answer: Edhi

56. State Bank of Pakistan issued Rs.______ commemorative coin with regard to International Anti-Corruption Day,2018.(a) Rs.100
(b) Rs.50
(c) Rs.20
(d) None of These

Answer: Rs.50

57. British Airways to resumes flight operations in Pakistan after _____ Years:(a) 7
(b) 8
(c) 10
(d) None of These

Answer: 10

Explanation: The British Airways has decided to return to Pakistan and resume its flight operation in Islamabad from June 2, 2019. The airline had suspended its operations in Pakistan on September 2008.

58. School in Texas named after Pakistani activist _________: 
(a) Sabin Mehmud
(b) Malala Yousafzai
(c) Asma Jahangir
(d) None of These

Answer: Malala Yousafzai

59. Which two countries will give Pakistan $6.2 billion support Package?(a) Saudi Arabia and China
(b) China and UAE
(c) Saudi Arabia and UAE
(d) None of These

Answer: Saudi Arabia and UAE

60. Prime Minister Imran Khan converted PM house into National University on 21 Dec, 2018 named as:(a) National University
(b) Pakistan National University
(c) Islamabad National University
(d) None of These

Answer: Islamabad National University

61. _________ magazine has included Pakistan to the top ten ‘coolest places’ to visit in 2019:(a) Bloomberg
(b) Forbes
(c) Times
(d) None of These

Answer: Forbes

62. ___________ has been declared national sweet of Pakistan in a poll survey on the official Twitter handle of the government of Pakistan:(a) Gulab Jamun
(b) Barfi
(c) Jalebi
(d) None of These

Answer: Gulab Jamun

63. The 10th International Defence Exhibition and Seminar (IDEAS) 2018 was held between:(a) 28th-30th nov,2018
(b) 27th-30th nov, 2018
(c) 27th nov – 1st December, 2018
(d) None of These

Answer: 27th-30th nov, 2018

64. The 10th International Defence Exhibition and Seminar (IDEAS) 2018 was held in ____ city of Pakistan:
(a) Karachi
(b) Lahore
(c) Islamabad
(d) None of These

Answer: Karachi

65. Kartarpur Corridor connecting Gurdwara Darbar Sahib in Kartarpur area of Narowal district to Dera Baba Nanak in India’s _______ district:
(a) Firozpur
(b) Gurdaspur
(c) Amritsar
(d) None of These

Answer: Gurdaspur

66. Prime Minister Imran Khan lays foundation stone for Kartarpur corridor on ____ date:
(a) 28th Nov,2018
(b) 10th Nov,2018
(c) 29th Nov,2018
(d) None of These

Answer: 28th Nov,2018

67. First five shelters for homeless will be build in which city?
(a) Rawalpindi
(b) Faisalabad
(c) Lahore
(d) None of These

Answer: Lahore

68. PM Imran Khan lays foundation stone of shelter for the homeless in _____ city:
(a) Rawalpindi
(b) Faisalabad
(c) Lahore
(d) None of These

Answer: Lahore

69. The Pakistan Army team has won the ______ medal in the world’s toughest Cambrian Patrol 2018 competition held at UK:
(a) Silver
(b) Gold
(c) Bronze
(d) None of These

Answer: Gold

70. Which country launches new rail link with Islamabad?
(a) India
(b) China
(c) Iran
(d) None of These

Answer: China

71. Air Marshal _____ appointed as new CEO of PIA:
(a) Haseeb Paracha
(b) Arshad Malik
(c) Farooq Habib
(d) None of These

Answer: Arshad Malik

72. _______ becomes the first Pakistani to circumnavigate the globe solo:

(a) Fakhar e Alam
(b) Hamza Ali Abbasi
(c) Ali Zafar
(d) None of These

Answer: Fakhar e Alam

73. Which country agrees to trade with Pakistan in their local currency? 
(a) Saudi Arabia
(b) China
(c) UAE
(d) None of These

Answer: China

74. Babar Azam breaks which player record and becomes fastest batsman to score 1000 runs in T20?
(a) Joe Root
(b) Virat Kohli
(c) AJ Finch
(d) None of These

Answer: Virat Kohli

75. Which Pakistani Batsman become the fastest batsman to score 1000 runs in T20?
(a) Fakhar Zaman
(b) Muhammad Hafeez
(c) Babar Azam
(d) None of These

Answer: Babar Azam

76. _____ is the first ever female Pilot from Kashmir:
(a) Maliha Sami
(b) Maryam Mujtaba
(c) Maryam Masood
(d) None of These

Answer: Maryam Mujtaba

77. Who is the Pakistan’s first visually impaired civil judge?
(a) Yousaf Saleem
(b) Ehsan Nawaz
(c) Ali Raza
(d) None of These

Answer: Yousaf Saleem

Saleem Yousaf, the country’s first specially-abled civil judge, has started his training at the Judicial Complex in Rawalpindi.

78. Pakistan’s first ever Astro Turf Cricket stadium opened in :
(a) Chaman, Balochistan
(b) Swat, Kpk
(c) Gawadar, Balochistan
(d) None of These

Answer: Chaman, Balochistan

79.  _____ Pakistani named among powerful people in the world 2018 by Forbes Magazine :
(a) Imran Khan
(b) General Qamar Bajwa
(c) Justice Saqib Nisar
(d) None of These

Answer: General Qamar Bajwa

80.  Justice Syeda Tahira Safdar is the first woman to ever take the position of ______ high court Chief Justice in Pakistan:
(a) KPK
(b) Sindh
(c) Balochistan
(d) None of These

Answer: Balochistan

81.  On 13th September,2018 Air Chief Marshal Mujahid Anwar Khan was honoured with ‘Legion of Merit’ award in?
(a) USA
(b) UK
(c) Turkey
(d) None of These

Answer: Turkey

82. Which  Pakistani teenager has conducted the coin toss at match between Brazil and Costa Rica in FIFA World cup 2018?
(a) Shabbir Ahmed
(b) Ahmed Raza
(c) Shoaib Ahmed
(d) None of These

Answer: Ahmed Raza

83. Ousted Former Prime Minister Nawaz Sharif daughter Maryam was given ____ years for abetment after she was found “instrumental in concealment of the properties of her father”
(a) 10 Years
(b) 7 Years
(c) 1 Year
(d) None of These

Answer: 7 Years

84. For how many years NAB court Pakistan has sentenced  former ousted Prime Minister Nawaz Sharif to jail for owning assets beyond known income:
(a) 10 Years
(b) 7 Years
(c) 1 Year
(d) None of These

Answer: 10 Years

85. NAB court Pakistan has sentenced which former Prime Minister  to jail for owning assets beyond known income:
(a) Yousuf Gelani
(b) Shoukat Aziz
(c) Nawaz Sharif
(d) None of These

Answer: Nawaz Sharif

86. On which date Pakistan launched  Sensing Satellite-1 (PRSS-1 ) in china?
(a) 10th July, 2018
(b) 12th July, 2018
(c) 1 July, 2018
(d) None of These

Answer: 10th July, 2018

87. The Pakistan Remote Sensing Satellite-1 (PRSS-1 ) is the first optical remote sensing satellite sold to Pakistan  by:
(a) USA
(b) China
(c) Turkey
(d) None of These

Answer: China

Explanation: The 1,200 kg satellite PRSS-1 will operate at an altitude of 640 kilometres and will enable Pakistan to meet its imagery requirements in the areas of land mapping, agriculture classification and assessment, urban and rural planning, environmental monitoring, natural disaster management and water resource management for socio-economic development

88. Which Country has appointed first Pakistani-origin cabinet member Sajid Javid as the new home secretary?
(a) USA
(b) UK
(c) Canada
(d) None of These

Answer: UK

Explanation: British Prime Minister Theresa May had earlier appointed Sajid Javid to replace Amber Rudd, who quit the key ministerial post of home secretary late Sunday after misleading lawmakers over deportation targets for illegal immigrants.

89. Which country has withdrawn a preliminary anti-dumping duty of 5.5% imposed on the import of polyethylene terephthalate (PET) from Pakistan?
(a) USA
(b) China
(c) Canada
(d) None of These

Answer: Canada

90. The Government of Pakistan signs $260m loan agreement with ______ to improve the power transmission network in Sindh and Balochistan:
(a) Asian Development Bank
(b) World Bank
(c) IMF
(d) None of These

Answer: Asian Development Bank

91. Unilever announces investment of ______ million Dollars in Pakistan for long term growth:
(a) $120m
(b) $365m
(c) $250m
(d) None of These

Answer: $120m

92. Lahore High Court orders PIA (Pakistan International Airlines) to include ______ percent  female quota in recruitment of Pilots:
(a) 5%
(b) 10%
(c) 15%
(d) None of These

Answer: 10%

93. International Islamic Trade Finance Corporation (ITFC) give ______ Billion Dollars loan to Pakistan for finance trade activities for 3 years:
(a) $2.367bn
(b) $2bn
(c) $3.285bn
(d) None of These

Answer: $3.285bn 

94. New Political Party launched in Balochistan named as:
(a) Balochistan National Party
(b) Balochistan Awami Party
(c) Balochistan People Party
(d) None of These

Answer: Balochistan Awami Party 

95. Which Province to introduce law to check animal diseases?
(a) KPK
(b) Sindh
(c) Punjab
(d) None of These

Answer: Punjab 

96. International Development Association will provide ______ Million Dollars to Pakistan for Meteorological, hydro logical services under a five year project:
(a) $200
(b) $188
(c) $210
(d) None of These

Answer: $188 

97. Which Bank approved $145 million for housing finance in Pakistan?
(a) World Bank
(b) Asian Development Bank
(c) European Central Bank
(d) None of These

Answer: World Bank 

98. Which Province started online healthcare facility named as “E-Ilaj”?
(a) Sindh
(b) Punjab
(c) Kpk
(d) None of These

Answer: Kpk

Explanation: E-Ilaj, aiming to dispense specialised healthcare services in far-flung areas. The pilot project, launched in the Bilahi area of district Mansehra in collaboration with the K-P Information Technology Board, aims to lessen the burden on tertiary care hospitals.

99. Pakistan Super League (PSL 3) 2018 was won by ______ team:
(a) Islamabad United
(b) Pehawar Zalmi
(c) Quetta Gladiators
(d) None of These

Answer: Islamabad United

100. Pakistan Super League 3 (PSL 3) 2018 Final match was played at:
(a) National Stadium, Karachi
(b) Jinnah Stadium, Sialkot
(c) Gaddafi Stadium, Lahore
(d) None of These

Answer: National Stadium, Karachi

101. Which Deputy Superintendent of Police (DSP) Investigation from Pakistan secured first position at the 7th International Women Policing Conference held in Georgia:
(a) Aneela Naz
(b) Shahida Nasreen
(c) Shazadi Gillani
(d) None of These

Answer: Shahida Nasreen

102. ________ is the the most charitable nations in the world, reveals new study:
(a) Canada
(b) Turkey
(c) Pakistan
(d) None of These

Answer: Pakistan 

Explanation: A study conducted by Pakistan Centre for Philanthropy shows that Pakistanis give around Rs240 billion (more than $2 billion) annually to charity.

103. Who is the Present Air Chief Marshal of Pakistan Air force?
(a) Sohail Aman
(b) Mujahid Anwar Khan
(c) Tahir Rafique Butt
(d) None of These

Answer: Mujahid Anwar Khan

104. The Billion Tree Tsunami was launched in 2014, by the government of:
(a) Sindh
(b) Punjab
(c) KPK
(d) None of These

Answer: KPK 

105. Sherry Rehman becomes first Woman opposition leader in Pakistan Senate belongs to _____ political party?
(a) PPP
(b) PTI
(c) PMLN
(d) None of These

Answer: PPP 

106. Who becomes the first Woman opposition leader in Pakistan Senate?
(a) Sherry Rehman
(b) Shehla Raza
(c) Sharmila Farooqi
(d) None of These

Answer: Sherry Rehman 

107. Which 9 Year old Pakistani youngest mountaineer girl scales 5,765m Quz Sar Peak in Shimshal Valley, Hunza?
(a) Samina Baig
(b) Selena Khawaja
(c) Uzma Shah
(d) None of These

Answer: Selena Khawaja 

108. _______ has been titled the “Mountain Princes” by Pakistan’s mountaineering community?
(a) Samina Baig
(b) Selena Khawaja
(c) Uzma Shah
(d) None of These

Answer: Selena Khawaja

109. ______ become first ever Senate Chairman from Balochistan:
(a) Raja Zafar ul haq
(b) Sadiq Sanjrani
(c) Mandviwalla
(d) None of These

Answer: Sadiq Sanjrani

110. ______ Court of Pakistan declared that Faith declaration must for Government Jobs:
(a) Supreme Court
(b) Islamabad High Court
(c) Peshawar High Court
(d) None of These

Answer: Islamabad High Court

Explanation:

Justice Shaukat Aziz Siddiqui, who penned the order, emphasised on the outset that the Constitution grants “complete religious freedom, including all the basic rights of the minorities (Non-Muslims)” and that the state was bound to “protect their life, wealth, property, dignity and protect their assets as citizens of Pakistan”.

Mandatory to declare “true faith”; failure to do could make one guilty of “betraying the State” and “exploiting the Constitution”.

Citizens’ faith should be mentioned on birth certificates, ID cards, voters’ lists and passports.

Compulsory to take oath regarding faith when joining civil service, armed forces or judiciary.

Islamiyat and religious studies teachers should be Muslims.

111. The first Girls Cadet College in Pakistan established in ____ Province:
(a) Mardan, Kpk
(b) Lahore, Punjab
(c) Larkana, Sindh
(d) None of These

Answer: Mardan, Kpk

112. Which Provincial Assembly of Pakistan passed bill to regularize Sikh Marriages?
(a) Kpk
(b) Punjab
(c) Sindh
(d) None of These

Answer: Punjab

Explanation: The Punjab Assembly unanimously passed the Punjab Sikhs Anand Karaj Marriages Act 2017, a bill that will provide legal status to Sikh marriages in the province.

113. Khyber Pakhtunkhwa cabinet approved Rs. ________ monthly stipend for prayer leaders of main mosques in the province:
(a) Rs. 10,000
(b) Rs. 12,000
(c) Rs. 15,000
(d) None of These

Answer: Rs. 10,000

114. Who become the first-ever Hindu ( Dalit ) woman to be elected to Pakistan’s Senate?
(a) Supriya Sule
(b) Mayawatti
(c) Krishna Kumari Kohli
(d) None of These

Answer: Krishna Kumari Kohli

115. Total number of seats in Senate are:
(a) 104
(b) 102
(c) 106
(d) None of These

Answer: 104

116. How many seats won by PTI in Senate Elections 2018 on 52 Vacant Positions?
(a) 6
(b) 12
(c) 10
(d) None of These

Answer: 6

117. How many seats won by PPP in Senate Elections 2018 on 52 Vacant Positions?
(a) 33
(b) 12
(c) 15
(d) None of These

Answer: 12

118. How many seats won by PMLN in Senate Elections 2018 on 52 Vacant Positions?
(a) 33
(b) 12
(c) 15
(d) None of These

Answer: 15

119. Senate Elections 2018 was held on:
(a) 6th March, 2018
(b) 3rd March, 2018
(c) 5th March,2018
(d) None of These

Answer: 3rd March, 2018

120. Senate Elections 2018 was held on how many vacant senate seats?
(a) 52
(b) 53
(c) 62
(d) None of These

Answer: 52

For #CSS_2021 & #CSS_2022, top 100 Essays, Solved Past Papers from 2000 to 2020, and daily blogs, opinions, and articles like CSS Prep Forum. https://www.facebook.com/cssforyou and bookmark the website to get daily updates.

CSS Prep Forum is a forum where you can get your posts uploaded freely. If you have anything you want competitive aspirants to read and share, let’s share with CSS Prep Forum. We will publish it on our website and our page.

No Comments

    Leave a Reply

    error: Content is protected !!