Menu
FPSC & PPSC MCQS

NTS Most Repeated Questions

NTS Most Important Questions

1. Which article of the constitution of Pakistan deals with bounded labor and slavery?

Answer: Article 11

2. from where Arab spring started?

Answer: Tunisia

3. ANSA is the news agency of?

Answer: Italy

4. America Cup is associated with which sports?

Answer: Yachting

5. Meaning of Sui generis?

Answer: of own kind

6. Which is Incorrect statement=Legislature is under judiciary

7. How many years Nelson Mandela remained behind the bar?

Answer: 27 years

8. Which sea is in central Asia?

Answer: Aral Sea

9. Wheel is the symbol of?

Answer: Progress

10. Maple leaf is the symbol of?

Answer: Canada

11. Which hurricane attacked in 2012?

Answer: Sandy

12. What is meant by equinox?

Answer: Day and night equal

13. What are widow tears?

Answer: Plant

14. Who created the famous character of Dracula?

Answer: John Polidori

15. 1 Megabyte is equal to?

Answer: 1000000 bytes

16. Land of seven hills?

Answer: Rome

17. 2010 FIF World Cup winner?

Answer: Spain

18. Which country is called cockpit of Europe?

Answer: Belgium

19. Element required for solar energy conversion is?

Answer: Silicon

20. Which vitamin is gained from sunlight?

Answer: Vitamin D

21. Which waves are used in cellular phones?

Answer: Radio waves

22. Arab league was formed in?

Answer: Cairo

23. Which country is in Levant region?

Answer: Syria

24. Which event occurred first?

Answer: American war of independence

25. Father of the French revolution?

Answer: Jean-Jacques Rousseau General Knowledge Mcq’s Practice Test

26.  Who drafted constitution of AIML?

27. Quaid e Azam served as president of AIML for how many years?

28.  Which Act allowed Indians to join Civil Service?

29.  Which women participated in all 3 Round Table Conferences?

30.  Significance of 1st Round Table Conference?

31. Holy Prophet participated in how many Ghazwas?

32. 1st Ghazwa of Islam?

33. 1st Punjabi Poet?

34.  Monometer is used to measure?

35.  Contraband means?

36.  Which daily use item is used as antiseptic?

37. Increasing stock exchange index refers to?

38.  Baglihar dam is constructed on which river?

39.  Khyber pass connects?

40.  PM of Pakistan at the time of 1956 constitution?

41.  Significance of Liaqat-Nehru pact 1950?

42.  The name of Prophet used 1st in Quran?

43.  Orders of covering body parts of females in which Surah?

44.  Who died last From Ashra e Mubashra?

45.  Reuters is news agency of?

46.  Which organization Pakistan joined in 1950?

47.  Who headed the committee which prepared Objectives Resolution?

48.  Founder of Dar ul Uloom Deboned?

49.  Who was called as cowboy of congress by Quaid e Azam?

50.  Duration of National Anthem of Pakistan?

51.  Tribal agencies of Pakistan?

52.  Largest agency by population?

53.  Where is siachen glacier?

54.  Length of Karakorum High Way?

55. Subway means?

56. First revealed Surah?

57.  Qarn al Manazil refers to?

58. When Quaid e Azam parted as Muslim India and Hindu India?

59.  How many Kg’s in one metric ton?

60.  Total Masaraf e zakat according to Quran?

61. Parliament of Russia?

62.  Revolution started in Middle East is called?

63. Arab spring started from?

64. Total alphabets in Urdu?

65. The first Prime minister of Bangladesh was Mujibur Rehman

66. The longest river in the world is the Nile

67. The longest highway in the world is the Trans-Canada

68. The longest highway in the world has a length of about 8000 km 

69. The highest mountain in the world is the Everest

70. The country that accounts for nearly one third of the total teak production of the world is

71. Myanmar

72. The biggest desert in the world is the Sahara desert

73. The largest coffee growing country in the world is Brazil

74. The country also known as “country of Copper” is Zambia

75. The name given to the border which separates Pakistan and Afghanistan is Durand line

76. The river Volga flows out into the Caspian Sea

77. The coldest place on the earth is Verkoyansk in Siberia

78. The country which ranks second in terms of land area is Canada

79. The largest Island in the Mediterranean Sea is Sicily

80. The river Jordan flows out into the Dead Sea

81. The biggest delta in the world is the Sunder bans

82. The capital city that stands on the river Danube is Belgrade

83. The Japanese call their country as Nippon

84. The length of the English Channel is 564 kilometers

85. The world’s oldest known city is Damascus

86. The city which is also known as the City of Canals is Venice

87. The country in which river Kwangchow flows is Myanmar

88. The biggest island of the world is Greenland

89. The city which is the biggest center for manufacture of automobiles in the world is Detroit, USA

90. The country which is the largest producer of manganese in the world is USA

91. The country which is the largest producer of rubber in the world is Malaysia

92. The country which is the largest producer of tin in the world is Malaysia

93. The river which carries maximum quantity of water into the sea is the Mississippi

94. The city which was once called the `Forbidden City’ was Peking 

95. The country called the Land of Rising Sun is Japan

96. Mount Everest was named after Sir George Everest

97. The volcano Vesuvius is located in Italy

98. The country known as the Sugar Bowl of the world is Cuba

99. The length of the Suez Canal is 162.5 kilometers

100. The Gurkhas are the original inhabitants of Nepal

101. The largest ocean of the world is the Pacific Ocean

102. The largest bell in the world is the Tsar Kolkol at Kremlin, Moscow

103. The biggest stadium in the world is the Strahov Stadium, Prague

104. The world’s largest diamond producing country is South Africa

105. Australia was discovered by188. James Cook

106. The first Governor General of Pakistan is Mohammed Ali Jinnah

107. Dublin is situated at the mouth of river Liffey

108. The earlier name of New York City was New Amsterdam

109. The Eifel tower was built by Alexander Eiffel

110. The Red Cross was founded by Jean Henri Durant

111. The country which has the greatest population density is Monaco

112. The national flower of Britain is Rose

113. Niagara Falls was discovered by Louis Hennepin

114. The national flower of Italy is Lily

115.  The river Danube rises in which country?

Answer:  Germany.

116.  Which US state has the sugar maple as its state tree and is the leading US producer of maple sugar?

Answer: Vermont.

117. Which country is nicknamed ‘The Cockpit of Europe’ because of the number of battles throughout history fought on its soil?

Answer: Belgium.

118. What is the capital of Libya?

Answer:  Tripoli.

119.  Apart from French, German and Romansch, what is the fourth official language of the Switzerland?

Answer: Italian.

120. Which country is the world’s largest producer of coffee?

Answer: Brazil.

121. In which city was the world’s first underground train was service opened in 1863?

Answer: London.

122.  How many pairs of ribs are there in the human body?

Answer: 12

123. Which country is separated from Ethiopia by the Red Sea?

Answer: Yemen.

124. What is the main port of Italy?

Answer: Genoa.

125. Mount Logan is the highest peak in which country?

Answer: Canada.

126.  In which state is Harvard University?

Answer: New Jersey.

127.  Which is larger: Norway or Finland?

Answer: Finland.

128.  Which city was the first capital of the Kingdom of Italy until 1865?

Answer: Turin.

129. What is measured by an ammeter?

Answer: Electric current.

130. What is a rhinoceros horn made of?

Answer: Hair.

131.  Which three countries, apart from the former Yugoslavia, share borders with Greece?

Answer: Albania, Bulgaria, Turkey.

132.  The Palk Strait separates which two countries?

Answer:  India and Sri Lanka.

133.  Ga is the symbol for which element?

Answer: Gallium.

134.  In the Greek alphabet, what is the name for the letter O?

Answers: Omicron.

135.  What, in the 16th and 17th century, was a pavana?

Answer: A dance.

136. A nephron is the functional unit of which organ in the human body?

Answer:  Kidney.

137.  In which country is the ancient city of Tarsus?

Answer: Turkey.

138. The Khyber Pass links which two countries?

Answer: Afghanistan and Pakistan.

139. Name the six US states that comprise New England.

Answer:  Rhode Island, Connecticut, Maine, New Hampshire, Vermont and Massachusetts.

140.  Which musical instrument is played by both exhaling and inhaling?

Answer: Harmonica (or mouth organ).

141. The northern part of which country is called Oesling?

Answer: Luxembourg.

142.  Napier is a city in which country?

Answer: New Zealand.

143. What is the Hook of Holland?

Answer: A port in the southeast Netherlands,

144. The river Douro forms part of the border between which two countries?

Answer: Spain and Portugal.

145. In which country is the Great Slave Lake?

Answer: Canada.

146. Which six countries border the Black Sea?

Answer: Bulgaria, Georgia, Romania, Russia, Turkey and Ukraine.

147. Kathmandu is the capital of which country?

Answer: Nepal.

148. What name is given to a mixture of bicarbonate of soda and tartaric acid used in cooking?

Answer: Baking powder.

149.  AOL is an internet service provider. What does AOL stand for?

Answer: America Online.

150.  Quanta’s is the national airline of which country?

Answer: Australia.

151. What in Scotland is the meaning of the prefix ‘Inver’?

Answer:  River mouth.

152.  Which US state has the lowest population?

Answer: Alaska.

153.  Which county is nicknamed the Garden of England?

Answer: Kent.

154. Which African country was formerly called French Sudan?

Answer: Mali.

155.  Which sport was originally called ‘soccer-in-water’?

Answer: Water polo.

156. Which unit of measurement is derived from the Arabic quirrat, meaning seed?

Answer: Carat.

157. Which Italian city was originally built on seven hills?

Answer: Rome.

158. What does the acronym NAAFI stand for?

Answer: Navy, Army and Air Force Institutes.

159. Dolomite is an ore of which metal?

Answer: Magnesium.

160.  Manama is the capital of which country?

Answer: Bahrain.

161. On which river does Berlin stand?

Answer: River Spree.

162. What type of clock was invented in 1656 by Christian Huygens?

Answer: The pendulum clock.

163. In which desert is the world’s driest place?

Answer: Atacama (Chile).

164. Which is the world’s saltiest sea?

Answer: The Red Sea.

165.  Which is the least salty sea?

Answer:  The Baltic Sea.

166. Which nun won the Nobel prize for peace in 1979?

Answer: Mother Teresa.

167.  How many points in the pink ball worth in snooker?

Answer: Six.

168. Which scientist was named ‘Person of the Century’ by Time Magazine?

Answer: Albert Einstein.

169. What kind of creature is a monitor?

Answer: Lizard.

170.  Which medical specialty is concerned with the problems and illnesses of children?

Answer: Pediatrics.

171.  Who sailed in Santa Maria?

Answer: Christopher Columbus.

172. What name is given to the stiffening of the body after death?

Answer: Rigor mortis.

173. Which country was formerly known as Malagasy Republic?

Answer: Madagascar.

174. Addis Ababa is the capital of which country?

Answer: Ethiopia.

175.  The name of which North African city literally means ‘white house’?

Answer:  Casablanca.

176. of what sort of fish is the dogfish a small variety?

Answer: Shark.

177.  Which Asian country was divided at the 38th parallel after World War II?

Answer: Korea.

178. What is the name of the Winter Olympics event that combines cross-country skiing and shooting?

Answer: Biathlon.

179.  Which American science-fiction writer wrote Fahrenheit 451?

Answer:  Ray Bradbury.

180.  For which powerful opiate is diamorphine the technical name?

Answer:  Heroin.

181.  How many dominoes are there in a normal set?

Answer:  28.

182.  Who was cartoonist who created Batman?

Answer:  Bob Kane.

183.  Aerophobia is a fear of flying, agoraphobia is a fear of open spaces, what is acrophobia a fear of?

Answer:  Heights.

184.  In computing, how is a modulator-demodulator more commonly known?

Answer:  Modem.

185.  An auger bit is used to drill what type of material?

Answer:  Wood.

186.  What part of the wheelbarrow is the fulcrum?

Answer:  The wheel.

187.  What C is a device used to determine small lengths, of which a vernier is one type?

Answer: Caliper.

188.  Rip, chain and band are types of which tools?

Answer: Saw.

189. What calibrated tool was the standard tool for engineers and scientists prior to the invention of the hand-held calculator?

Answer:  Slide rule.

For #CSS_2021 & #CSS_2022, top 100 Essays, Solved Past Papers from 2000 to 2020, and daily blogs, opinions, and articles like CSS Prep Forum.

If you know any teacher who can help students prepare any optional subject, such as political science, international relations, public administration, criminology, etc. then write for us. Moreover, if you have anything that can help students prepare for the CSS exam, kindly feel free to send us. We will publish so that we can collectively help hundreds of thousands of aspirants preparing for a successful future. Let’s get your stories published with us. Like & Follow us at Facebook Instagram

128 Views

No Comments

    Leave a Reply

    error: Content is protected !!