Menu
FPSC & PPSC MCQS

Most repeated MCQ’s of Pakistan Affairs; NTS, FPSC, PPSC, GK

Most repeated MCQ's of Pakistan Affairs; NTS, FPSC, PPSC, GK

Written By Vaneeze Meher

1. Who was the first President of the Constitution Assembly?
(a) Liaquat Ali Khan
(b) Quaid-e-Azam 
(c) Moulvi Tameez-ud-Din
(d) Sardar Abdur Rab Nishtar

Answer: Quaid e Azam

2. After how many years did Pakistan get her first constitution?
(a) 5 years
(b) 7 years
(c) 9 years
(d) 11 years

Answer: 9 years

3. What document was firstly drafted to give pace to constitution making process?
(a) Representative Act
(b) Pakistan Act
(c) Independence Act
(d) Objective Resolution

Answer: Objective Resolution

4. When the Constituent Assembly passed the Objective Resolution?
(a) 14th February 1949
(b) 12th March 1949
(c) 9th June 1949
(d) 15th August 1949

Answer: 12th March 1949

5. When Mohammad Ali Bogra presented Bogra Formula in the assembly?
(a) January 1953
(b) April 1953
(c) September 1953
(d) October 1953

Answer: October 1953

6. Who was Mohammad Ali Bogra?
(a) Prime Minister
(b) Foreign Minister
(c) Law Minister
(d) Parliament Minister

Answer: Prime Minister

7. What is the other name of Mohammad Ali Bogra Formula?
(a) New Law of Pakistan
(b) Pakistan Report
(c) Third Report
d) Constitutional Formula

Answer: Constitutional Formula

8. When first constitution of Pakistan was enforced?
(a) 8th June 1956
(b) 23rd March 1956
(c) 14th August 1956
(d) 25th December 1956

Answer: 23rd March 1956

9. Who was the Prime Minister of Pakistan during enforcement of first constitution?
(a) Mohammad Ali Bogra
(b) Khwaja Nazim Uddin
(c) Choudhry Mohammad Ali 
(d) Ibrahim Ismail Chundrigar

Answer: Choudhry Mohammad Ali 

10. What official name was given to Pakistan in 1956 constitution?
(a) United States of Pakistan
(b) Republic of Pakistan
(c) Islamic Pakistan
(d) Islamic Republic of Pakistan 

Answer: Islamic Republic of Pakistan 

11. What age was prescribed for President in 1956 constitution?
(a) 40 years 
(b) 45 years
(c) 50 years
(d) 55 years

Answer: 40 years 

12. In respect of religion what term was set for President and Prime Minister in 1956 constitution?
(a) He may be a Muslim
(b) He must not be Hindu
(c) He must not be Christian
(d) He must be a Muslim( this condition applicable only on president. pm may be non-muslim

Answer: He may be a Muslim

13. What was the official language declared in 1956 constitution?
(a) Urdu
(b) Bengali
(c) Hindi
(d) Both a & b

Answer: Both a & b

14. Who abrogated 1956 constitution?
(a) Ayub Khan
(b) Tikka Khan
(c) Yahya Khan
(d) Iskander Mirza

Answer: Iskander Mirza

15. When the first constitution was abrogated and Martial Law was proclaimed?
(a) May 1958
(b) June 1958
(c) October 1958
(d) December 1958

Answer: October 1958

16. When Ayub Khan enforced new constitution in Pakistan?
(a) 9th January 1962
(b) 6th February 1962
(c) 13th March 1962
(d) 8th June 1962

Answer: 8th June 1962

17. What was the official language declared in 1962 constitution?
(a) Urdu
(b) Bengali
(c) Hindi
(d) Both a & b

Answer: Both a & b

18. Which kind of system of Government was introduced by the 1962 constitution?
(a) Autonomous
(b) Presidential
(c) Bicameral
(d) Confederate

Answer: Presidential

19. When the constitution of 1962 was abrogated?
(a) 20th March 1969 (exact date is 25 march)
(b) 29th March 1969
(c) 4th April 1969
(d) 14th April 1969

Answer: 20th March 1969 

20. Who abrogated 1962 constitution and became CMLA?
(a) Gen. Tikka Khan
(b) Gen. Ahsan Khan
(c) Gen. Mansoor Khan
(d) Gen Yahya Khan

Answer: Gen Yahya Khan

21. When Mr. Z.A. Bhutto launched a new constitution in the country?
(a) 11th August 1973
(b) 14th August 1973
(c) 17th August 1973
(d) 21st August 1973

Answer: 14th August 1973

22. Which kind of system of Government was introduced in 1973 constitution?
(a) Parliamentary
(b) Presidential
(c) Basic Democracy
(d) Autonomous

Answer: Parliamentary

23. Who elects the President according to 1973 constitution?
(a) National Assembly
(b) Senate
(c) Both of them 
(d) None of them

Answer: Both of them 

24. According to 1973 constitution who elects Prime Minister?
(a) Senate
(b) National Assembly
(c) President
(d) Provincial Assemblies

Answer: National Assembly

25. In which constitution Bicameral Legislature was provided for the first time?
(a) 1949
(b) 1956
(c) 1962
(d) 1973

Answer: 1973

26. In constitution of 1973 what age is specified for a person to contest for the Election to National Assembly?
(a) 25 years 
(b) 18 years
(c) 20 years
(d) 30 years

Answer: 25 years 

27. In constitution 1973 what number of seats in Senate was set?
(a) 120 Seats
(b) 115 Seats
(c) 110 Seats
(d) 100 Seats

Answer: 100 Seats

28. According to 1973 constitution what is the term of the office of President?
(a) 6 years
(b) 5 years
(c) 4 years
(d) 3 years

Answer: 5 years

29. Article 58(2b) of constitution 1973 is about:
(a) Power of President to dismiss Army Chief
(b) Power of President to dissolve Provincial Assemblies
(c) Power of President to dissolve National Assembly
(d) Power of President to dissolve Senate

Answer: Power of President to dissolve National Assembly

29. How many articles were there in the constitution of 1956?
(a) 200 Articles
(b) 234 Articles
(c) 259 Articles
(d) 254 Articles

Answer: 234 Articles

30. What name was given to Pakistan in constitution of 1962?
(a) Islamic Republic of Pakistan 
(b) Democratic Pakistan
(c) Republic of Pakistan
(d) United Pakistan

Answer: Islamic Republic of Pakistan 

31. How many articles were there in 1962 constitution?
(a) 225 Articles
(b) 250 Articles
(c) 275 Articles
(d) 290 Articles

Answer: 250 Articles

32. How many articles are there in 1973 constitution?
(a) 220 Articles
(b) 240 Articles
(c) 260 Articles
(d) 280 Articles

Answer: 280 Articles

33. In constitution 1973 who were declared none Muslims?
(a) Qadiyanis 
(b) Hindus
(c) Christians
(d) Jews 

Answer: Qadiyanis

34. Who rejected the verdicts of jurists that idol worshippers are liable to be murdered?
(a) Mahmood Ghaznawi
(b) Shamd-ud-Din Iltumish
(c) Jalal-ud-Din Deroz
(d) None of these

Answer: Shamd-ud-Din Iltumish

35. Who constructed five canals to remove scarcity of water?
(a) Alauddin Khaliji
(b) Ghyas-ud-Din Tughlaq
(c) Feroz Shah Tughlaq
(d) Akbar

Answer: Feroz Shah Tughlaq

36. Who laid foundation of Agra city?
(a) Sikandar Lodhi
(b) Babur
(c) Shah Jahan
(d) Sir Syed Ahmed Khan

Answer: Sikandar Lodhi

37. Who wrote “Humanyun Nama”?(a) Shahabuddin
(b) Gulbadan Begum
(c) Humayun
(d) Qudrat Ullah Shahab

Answer: Gulbadan Begum

38. Who accepted Akbar’s “Din-e-Illahi”?
(a) Todar Mal
(b) Ma’an Singh
(c) Birbal
(d) None of these

Answer: Birbal

39. Which office held supreme judicial authority during Mughal rule?
(a) King
(b) Qazi-ul-Qazat
(c) Saddar-us-Sadur
(d) None of these

Answer: King

40. Who supported Muslim participation in politics?
(a) Wiqar-ul-Mulk
(b) Mohsin-ul-Mulk
(c) Maulana Zafar Ali khan
(d) Allama Iqbal

Answer: Allama Iqbal

41. Who is the author of “Hunter par Hunter”?
(a) Depuy Nazir Ahmed
(b) Sir Syed Ahmed Khan
(c) Maulana Zafar Ali khan
(d) None of these

Answer: Sir Syed Ahmed Khan

42. Who drafted “Wardha Scheme” under the guidance of Ghandi?
(a) Abul Kalam Azad
(b) Nahru
(c) Dr. Zakir Hussain
(d) None of these

Answer: Dr. Zakir Hussain

43. How many Muslim seats were secured by All India Moslim League in 1945-46 Election of Provincial assemblies?
(a) 396
(b) 425
(c) 441
(d) None of these

Answer: 441

44. Who presided over the session of Constituent Assmbly of Pakistan 10 August 1947?
(a) Quaid-e-Azam
(b) Liaqat ali khan
(c) Ch. Khaliq-uz-Zaman
(d) Sir Agha Khan

Answer: Quaid-e-Azam

45). Who rejected the theory of composite nationalism advanced by the Indian National congress?
(a) Mualana Maudoodi
(b) Allam Mashriqi
(c) Hussain Ahmed Madni
(d) Quaid-e-Azam

Answer: Quaid-e-Azam

46. Who was convicted in Rawalpindi Conspiray Case?
(a) Shorash Kashmiri
(b) Habib Jalib
(c) Faiz ahmed Faiz
(d) None of these

Answer: Faiz ahmed Faiz

47. In which constitution of Pakistan, the Ministers were neither members of the parlimant nor answerable to parliament?
(a) 1956
(b) 1962
(c) 1973
(d) None of these

Answer: 1962

48. From which country Pakistan purchased Gawader?
(a) Kuwait
(b) Iran
(c) Muscat
(d) None of these

Answer: Muscat

49. Which provincial Chief Minister was dismissed on the issue of One Unit?(a) Chief Minister NWFP
(b) Chief Minister Sindh
(c) Chief Minister Punjab
(d) Chief Minister Baluchistan

Answer: Chief Minister Punjab

50. Which Radio Station already existed at the time of creation of Pakistan?(a) Peshawar
(b) Karachi
(c) Quetta
(d) None of these

Answer: Peshawar

51. Under Yahya’s LFO, what option National Assembly had if it couldn’t frame the constitution within 120 days?(a) Dissolved automatically
(b) President will dissolve it
(c) Extension in time frame
(d) None of these

Answer: Dissolved automatically

52. What percentage of total polled votes in East Pakistan was secured by Awami League in 1970 elections?(a) 54 %
(b) 60 %
(c) 75 %
(d) None of these

Answer: 75 % 

53. When was the state of Swat included in Pakistan?
(a) 4th April 1969
(b) 28th July 1969
(c) 29th June 1970
(d) None of these

Answer: 28th July 1969

54. Mahmud of Ghazni waged war against rebellious India in the year of:
(a) 900
(b) 1000
(c) 1100
(d) None of these

Answer: 1000

55. Shahab-ud-Din Muhammad Ghuri defeated Pirthviraj in the year 1192 in the field of:
(a) Panipat
(b) Nagpur
(c) Tarori or Tarain
(d) None of these

Answer: Tarori

56. Qutb-ud-Din Aibak was succeeded on Delhi throne by:
(a) Aram Shah
(b) Iltumish
(c) Razia Sultana
(d) None of these

Answer: Aram Shah

57. The downfall of Muslim rule in India started with the demise of:
(a) Akbar
(b) Aurangzeb
(c) Bahadur Shah Zafar
(d) None of these

Answer: Aurangzeb

58. The Holy Quran was first translated into Persian by:
(a) Shah Ismail Shaheed
(b) Shaikh Ahmad Sirhindi
(c) Shah Waliullah
(d) None of these

Answer: Shah Waliullah

59. Anjuman-e-Islamia Punjab was founded for the renaissance of Islam in the year:(a) 1849
(b) 1859
(c) 1869
(d) None of these

Answer: 1859

60. “Pakistan’s Constitution should incorporate the essential principles of Islam, which are as good and relevant in our day, as were 1300 years ago. But Pakistan should not be a theocratic state ruled by priests.” This statement was given by:(a) Sir Syed Ahmad Khan
(b) Allama Iqbal
(c) Quaid-e-Azam
(d) None of these

Answer: Quaid-e-Azam

61. Who was appointed first President of Muslim league?
(a) Nawab Mohsin-ul-Mulk
(b) Nawab Viqar-ul-Mulk
(c) Nawab Saleem Ullah
(d) None of these

Answer: None of these

62. Who divided Bengal into East and West Bengal in July 1905?
(a) Lord Curzon
(b) Lord Minto
(c) Lord Morely
(d) None of these

Answer: Lord Curzon

63. Dyarchy was first introduced in the Act of:
(a) 1909
(b) 1919
(c) 1935
(d) None of these.

Answer: 1919

64. The resolution of non-cooperation with British Government was passed in the meeting of All India National Congress in 1920, which was held at:(a) Madras
(b) Bombay
(c) Nagpur
(d) None of these (Calcutta)

Answer: None of these 

65. The Simon Commission arrived in India on:(a) 3rd February, 1927
(b) 3rd February, 1928
(c) 3rd February, 1929
(d) None of these

Answer: 3rd February, 1928

66. The British Prime Minister Ramsay Macdonald announced the Communal Award in 1932 at the end of:
(a) First Round Table Conference
(b) Second Round Table Conference
(c) Third Round Table Conference
(d) None of these

Answer: Second Round Table Conference

67. All India Muslim League observed the “Direct Action Day” on:(a) August 6, 1944
(b) August 6, 1945
(c) August 6, 1946
(d) None of these (16 August, 1946)

Answer: None of these

68. Objective Resolution was passed by the Constituent Assembly of Pakistan on:(a) March 12, 1947
(b) March 12, 1948
(c) March 12, 1949
(d) None of these

Answer: March 12, 1949

69. With regard the division of power between Federation and Provinces the Constitution of Pakistan (1962) was provided with:
(a) Single list of subjects
(b) Two lists of subjects
(c) Three lists of subjects
(d) None of these

Answer: Two lists of subjects

70. The height of Pakistan’s highest mountain Pak-Godwin Austin is as high as:(a) 26, 250ft.
(b) 27, 250ft.
(c) 28, 250ft.
(d) None of these

Answer: 28, 250ft.

71. The Government of Pakistan established the Indus River System Authority in the year:

(a) 1960
(b) 1970
(c) 1980
(d) None of these

Answer: None of these

72. Under the Indus Water Treaty of 1960 Pakistan has the right to use exclusively the water of:

(a) Ravi, Sutlej and Chenab
(b) Sutlej, Chenab and Jhelum
(c) Chenab, Jhelum and Indus
(d) None of these

Answer: Chenab, Jhelum and Indus

73. At present Pakistan has vast natural resources and items of mineral as many as:

(a) 14 items
(b) 15 items
(c) 16 items
(d) None of these

Answer: None of these

For #CSS_2021 & #CSS_2022, top 100 Essays, Solved Past Papers from 2000 to 2020, and daily blogs, opinions, and articles like CSS Prep Forum.

If you know any teacher who can help students prepare any optional subject, such as political science, international relations, public administration, criminology, etc. then write for us. Moreover, if you have anything that can help students prepare for the CSS exam, kindly feel free to send us. We will publish so that we can collectively help hundreds of thousands of aspirants preparing for a successful future. Let’s get your stories published with us. Like & Follow us at Facebook Instagram

No Comments

    Leave a Reply

    error: Content is protected !!