Menu
Daily Write-Ups / FPSC & PPSC MCQS / Q & A

Most Important General Mathematics MCQs by Sir Mutahar Iftikhar

Most Important General Mathematics MCQs by Sir Mutahar Iftikhar

General Mathematics MCQs | General Mathematics MCQs by Sir Mutahar Iftikhar | MCQs Related to the General Mathematics | General Mathematics MCQs for CSS, PMS and One Paper Aspirants | MCQs by Mutahar Iftikhar | Read, Prepare, Test, and Quizzify at Howfiv

MCQs relating to General Mathematics have been a favourite area for the paper setter of commission exams, such as FPSC, PPSC, SPSC, BPSC, KKPSC, AJKPSC, NTS, PTS, OTS and all screening tests etc. MCQs related to General Mathematics have been most of the time included in the 100 marks paper, for BPS 11 to BPS 18, for the posts of Land Records Officer, TMO and Chief council Officer, District Food Controller, AD Anti-Corruption, Excise and Taxation Inspector, Inspector Police/Anti-corruption, Tehsildar, Naib Tehsildar, AD ANF /FIA/IB/ NAB/ISI/Passport/CAA, Civil Judge Exam, Labour Officer and Labour Inspector, Deputy Superintendent Jail, District Zakat Officer, Ministries, Junior clerks Banks etc. It has been noticed that millions of students remain unable to apprehend what common everyday science is. Common Everyday Science MCQs are the most interactive section updated by Howfiv with its team’s help daily.

Howfiv has successfully gathered and created thousands of exam-relevant questions (MCQs). The category’s questions are generally based on all CSS, FPSC, PPSC, KPPSC, SPSC, BPSC, NTS, AJKPSC, GBPSC past papers MCQs, the most repeated questions, the essential questions from 1980 to date, and advanced practice questions. With the help of Howfiv, Sir Mutahar has compiled the most important MCQs from General Mathematics to assist millions of students. As soon as you start reading these MCQs, you do not only memorise them but also recall them easily while attempting any one paper exam. General Mathematics MCQs by Sir Mutahar.

This image has an empty alt attribute; its file name is 20000-Plus-MCQs-for-Kids-GK-Mental-Math-Science-Islamiat-Mental-Ability-etc.-1.png

What is Howfiv and how the website helps millions of Pakistani students?
Howfiv, Pakistan’s only LMS for 5.5 million Competitive and entrance exam students, is the most credible exam preparatory source available in the country for millions of competitive students. It is a place where curious readers, passionate learners, dedicated aspirants and expert knowledge come together. The mission of Howfiv is to help millions of students prepare for their next exams confidently – anywhere, anytime and make them more competitive and successful in their lives. On a daily basis, more than 25,000 students prepare for multiple subjects to excel in their knowledge to qualify for their government exams, conducted by FPSC, PPSC, SPSC, KPPSC, BPSC, NTS, CSS, PMS, PMA, PAF, PN, etc. Whether you have planned to go for or have started preparing for One Paper Commission Exams, Howfiv is the place that suits your needs and helps you qualify for your dreamed exams.

These MCQs are best for the following types of tests:

Deputy Director, Federal Investigation Agency (FIA)Inspector Customs, (FBR)
Assistant Director Investigation (AD – FIA)Intelligence Officer (FBR)
Assistant Director Legal (AD Legal – FIA)Preventive Officer (FBR)
Inspector Investigation (FIA)Appraising/Valuation Officer (FBR)
Assistant Director, Ministry of Defense (AD – MOD)Police Inspector (Railway)
Junior Admin Officer (MOD)Sub-Inspector (Railway)
Civilian Labor Officer (MOD)Assistant Director, Ministry of Communications
Deputy Director, Intelligence Bureau (I.B)Assistant Director, Ministry of Overseas & Human Resources
Assistant Director (I.B)Assistant Director in Federal Secretariat
Inspector (I.B)Assistant Director in Ministry of Foreign Affairs
Deputy Director of National Accountability Bureau (NAB)Assistant Director in Interior Ministry
Assistant Director, National Accountability Bureau (NAB)Assistant Director in the Ministry of Finance
Investigation Officer (NAB)Assistant Director in Cabinet Division
Junior Investigation Officer (NAB)Assistant Director in Economic Division
Assistant (NAB)Assistant Director in Ports & Shipping
Assistant Director Anti-CorruptionAssistant Director LDA/MDA
Assistant Director PassportAssistant Private Secretary
Assistant Superintendent Jail Assistant Director in Establishment Division
Deputy Superintendent Jail Research Officer in Planning and Development
Assistant Director of Land RecordsResearch Officer in Senate
ASI Police & S.I PoliceResearch Officer in the National Assembly
Assistant Food ControllerSupervisor in Food Department 
Civil Judges Exams Assistant Director, Airport Security Force (ASF)
Tehsildar & Naib-Tehsildar ExamsAssistant Security Officer (ASF)
Assistant Registrar CooperativeDeputy Assistant Officer (ASF)
Labour Officer & Labour InspectorInspector (ASF)
Assistant Director, Anti-Narcotics Force (ANF)Inspector (ANF)
By Howfiv Website

The MCQs by Sir Mutahar Iftikhar are as follows:

  1. Find the sales tax and total cost of a Sony PlayStation that costs $149.99. The tax rate is 6%.

(a) $10, $158.99

(b) $10, $160

(c) $9, $158.99

(D) $9, $160

2. For a certain year, 19% of all books sold were self-help books. If a bookstore sold 12,872 books, about how many were self-help books?

(a) 2446

(b) 3446

(c) 2556

(d) 2666

3. Phillip’s Appliance Store borrowed $6,200 for 3 years for repairs. The rate was 6%. Find the future value of the loan.

(a) $7,300

(b) $7,316

(c) $7,216

(d) $7,222

4. A couple decides to set aside $5,000 in a savings account for a second honeymoon trip. It is compounded quarterly for 10 years at 9%. Find the amount of money they will have in 10 years.

(a) $10,175.94

(b) $11,175.94

(c) $9,175.94

(d) $12,175.94

5. Find 72% of 96.

(a) 69

(b) 70

(c) 68

(d) None of these

6. In 2001, there were 3,147 adolescents under 18 being held in central jail. In 2005, the number was 2,226. Find the per cent decrease.

(a) 19%

(b) 29%

(c) 39%

(d) 49%

7. 18 is what percent of 60?

(a) 30%

(b) 40%

(c) 25%

(d) 35%

8. A student obtained a 2-year $4,000 loan for college tuition. The rate was 9% simple interest and the loan was a discounted loan. Find the discount, the amount of money the student received, and the true interest rate.

(a) $710, $3280, 11%

(b) $730, $3180, 10%

(c) $740, $3180, 10%

(d) $720, $3280, 10.98%

9. The population of a town was 8000. It increased by 6% in the first year and decreased by 8% in the second year. What will be the population of the town at the end of 2 years?

(a) 7802

(b) 7208

(c) 7778

(d) None of these

10. There are 200 students who took the final examination, and 38% of them failed. How many students have passed the exam?

(a) 76

(b) 62%

(c) 124

(d) None of these

11. Salma invests Rs. 80,000, which is 40% of her salary, in insurance policies. What is her monthly income?

(a) RS. 100,000

(b) RS. 200,000

(c) RS. 400,000

(d) None of these

12. The difference between 45% of a number and 25% of the same number is 150. What is 18% of that number?

(a) 135

(b) 265

(c) 150

(d)300

13. Two numbers are 20% and 50% of a third number respectively, then what % is the first number to the second number?

(a) 30%

(b) 40%

(c) 50%

(d) 60%

14. 7/25 = ….? %

(a) 26%

(b) 18%

(c) 38%

(d) 28%

15. The total capacity of a tank is 200 litres. At present, it is 60 % full of water. Some water is taken from the tank and it is found that the tank is now 35 % full. How much water is taken?

(a) 60 liters

(b) 55 liters

(c) 50 liters

(d) None of these

Answer Key:

  1. c
  2. a
  3. b
  4. d
  5. a
  6. b
  7. a
  8. d
  9. a
  10. c
  11. b
  12. a
  13. b
  14. d
  15. c
About Sir Mutahar Iftikhar!

Sir Mutahar Iftikhar, an excellent General Mathematics and Analytical reasoning coach, guides students to ace One Paper Commission Examinations in Pakistan, GRE, SAT, etc. He has a distinguished style of making students understand all Mathematics and Analytical basics; that makes him one of the best going around.

This image has an empty alt attribute; its file name is 20000-Plus-MCQs-for-Kids-_-GK-Mental-Math-Science-Islamiat-Mental-Ability-etc.-11-2.png
Available Online Courses
  1. Howfiv’s One Paper Commission Exam Prep Course | 2-Month Course | Let’s Register Now
  2. Online CSS, PMS English Class by Sir Syed Kazim Ali | Let’s Read How to Join
  3. The Best Online Blog Writing Course in Pakistan | Howfiv Online Blog Writing Course
  4. PMS English Essay, Precis and GK Class | 3-Month Course | Let’s Register Now
  5. Online English Tenses & Voices 1-Month Course
Ultimate Botanical Hair Oil

Price: $ 11 (almost Rs. 1,650 – PKR)/ 200ml bottle
Order Now

Ultimate Botanical Hair Oil

For any kind of hair related problem: A perfect naturally botanical solution | A perfect hair elixir for those who want to give their hair a new healthy and perfect look.
Why Ultimate Botanical Hair Oil:
1- Stops Hairfall in just 2 Wash
2- Relieves ItchyScalp in just 3 Wash
3- Ends Dandruff in just 2 Wash
4- Throws away Splitends in just 4 Wash
5- Discards Frizzyhair in just 4 Wash
6- Starts strengthening Weakhair in just 5 Wash
7- Starts Hairgrowth in just 4 Wash
8- Starts your hair smooth, shiny, silky, and healthy in just 4 Wash
In order to buy, place your order by contacting UB.
Available in 2 capacities: 100ml & 200ml
FOR ALL HAIR PROBLEMS ONE SOLUTION

Articles and news that you might love to read!

At CSSPrepForum, many famous writers, lecturers, and aspirants get their write-ups published daily, and we upload CSS solved papers, CSS Solved essays, Solved Past Papers of FPSC, PPSC, NTS, and all other competitive exams, and current affairs blogs daily. Let’s connect us and get an instant update and notification through
Facebook | Twitter | Instagram

No Comments

    Leave a Reply

    error: Content is protected !!