Menu
FPSC & PPSC MCQS

Islamic Studies Most Repeated MCQ

Islamic Studies Most Repeated MCQ

Written By Irum Moin

1. Which surah was recited by Hazrat Muhammad PBUH at the time of Hijrah?

  1. Surah Rahman
  2. Surah Fateha
  3. Surah Ikhlas
  4. Surah Yaseen

Right Answer: Surah Yaseen

2. When was the charter of Medina made?

  1. 1st year of Hijrah
  2. 2nd year of Hijrah
  3. 3rd year of Hijrah
  4. 4th year of Hijrah

Right Answer: 1st year of Hijrah

3. The system of Zakat had been put onto operation by the beginning of

  1. 6th year of prophethood
  2. 3rd year of prophethood
  3. 2nd year of Hijra
  4. 3rd year of Hijra

Right Answer: 3rd year of prophethood

4. Hazrat Abu Bakr Siddique (R.A) was born in

  1. Medina
  2. Palestine
  3. Makkah
  4. Persia

Right Answer: Makkah

5. Hazrat Abu Bakr (R.A) stayed in Ghar-e-Soar with Hazrat Muhammad (S.A.W) For _____ Days

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Right Answer: 3

6. Hazrat Abu Bakar Siddique R.a was _______ Calipah

  1. 1st
  2. 2nd
  3. 3rd
  4. 4th

Right Answer: 1st

Explanation:-Hazrat Abu Bakar(R.A) was the first Caliph who ruled from 632-634 CE. Abu Bakr was the father-in-law of Muhammad and was an early convert to Islam. He was known as “The Truthful.” During his short reign as caliph, Abu Bakr put down rebellions by various Arab tribes after Muhammad died and established the Caliphate as the ruling force in the region.

7. What is the personal name of Hazrat Abu Bakr (R.A)?

  1. Abd-Ur-Rehman
  2. Abdullah
  3. Siddique
  4. Abu Qahaafah

Right Answer: Abdullah
Explanation:-
The personal name of Hazrat Abu Bakr, may Allah be pleased with him, was Abdullah, but in respect of his fatherhood he was known as Abu Bakr. His father was known as Abu Qahaafah and his mother as Ummul-Khair Salma. His lineage can be traced back to the Holy Prophet, peace and blessings be upon him, in the sixth generation before him.

8. Which reason made hazrat ismail (A.S) forced to divorced his wife?

  1. She was disobedient
  2. She was dishonest
  3. It is order of Jibrael(A.S)
  4. She was discourteous

Right Answer: She was discourteous

Explanation:-After Hazrat Ismail(A.S) marriage, Hazrat Ibrahim(A.S) visited his son and daughter-in-law one day. When he arrived Hazrat Ismail(A.S) was not at home. He asked his daughter-in-law where he had gone. She said he had gone out to find sustenance.
Hazrat Ibrahim(A.S) asked his daughter-in-law some questions in order to find out whether she deserved to be Ismail’s wife and find out the degree of her devotion to Allah:
“How is your livelihood?” she answered,
“We have very little food. We have a miserable life.” She complained about her life.
Hazrat Ibrahim(a.s) found out about her character. While he was leaving, he said to her,
“When your husband comes, give my greetings to your husband and tell him to change his doorstep.”
When Hazrat Ismail(a.s) arrived home, he felt that his father had come. He asked his wife,
“Did anybody come to our house?” She said,
“Yes an old man wearing old clothes came and asked about you. I answered him. Then, he asked me about our livelihood. I said we were having hard times.” Thereupon, Hazrat Ismail(a.s) said,
“Did he advise you anything or did she tell you to say anything to me?” She said,
“Yes, he told me to give you his greetings and to change your doorstep.”
Thereupon, Hazrat Ismail(a.s) said to his wife,
“The old man is my father. He ordered me to divorce you. You can go to your parents’ house.” He divorced his wife and married another woman. He started to lead a peaceful and happy life with his new wife.

9. Who advised Hazrat Ismail (A.S) to divorced his first wife

  1. Brother
  2. Hazrat Jibrael (A.S)
  3. Father
  4. Mother

Right Answer: Father

Explanation:-After Hazrat Ismail(A.S) marriage, Hazrat Ibrahim(A.S) visited his son and daughter-in-law one day. When he arrived Hazrat Ismail(A.S) was not at home. He asked his daughter-in-law where he had gone. She said he had gone out to find sustenance.
Hazrat Ibrahim(A.S) asked his daughter-in-law some questions in order to find out whether she deserved to be Ismail’s wife and find out the degree of her devotion to Allah:
“How is your livelihood?” she answered,
“We have very little food. We have a miserable life.” She complained about her life.
Hazrat Ibrahim(a.s) found out about her character. While he was leaving, he said to her,
“When your husband comes, give my greetings to your husband and tell him to change his doorstep.”
When Hazrat Ismail(a.s) arrived home, he felt that his father had come. He asked his wife,
“Did anybody come to our house?” She said,
“Yes an old man wearing old clothes came and asked about you. I answered him. Then, he asked me about our livelihood. I said we were having hard times.” Thereupon, Hazrat Ismail(a.s) said,
“Did he advise you anything or did she tell you to say anything to me?” She said,
“Yes, he told me to give you his greetings and to change your doorstep.”
Thereupon, Hazrat Ismail(a.s) said to his wife,
“The old man is my father. He ordered me to divorce you. You can go to your parents’ house.” He divorced his wife and married another woman. He started to lead a peaceful and happy life with his new wife.

10. In Which Mosque of Mina has almost 70 Prophets buried?

  1. Masjid ul Hanif
  2. Masjid al-Khayf
  3. Masjid Biah/Uqbah
  4. Masjid Nimrah

Right Answer: Masjid ul Hanif

11. When Nimaz-e-Khasoof was offered first time?

  1. 01 A.H
  2. 03 A.H
  3. 04 A.H
  4. 05 A.H

Right Answer: 05 A.H

12. Hazrat Ibrahim (A.S) is mentioned how many times in Surah Baqarah

  1. 02
  2. 09
  3. 13
  4. 17

Right Answer: 13

13. What is the meaning of Zaboor?

  1. Good news
  2. Pieces
  3. Law
  4. Mercy

Right Answer: Law

14. How many Sahaba were martyred in Battle of Badar?

  1. 8
  2. 10
  3. 12
  4. 14

Right Answer: 14

Explanation:-GHAZWA-E-BADAR DETAILS
Date:- March 13, 624 A.D/17 Ramazan, 2 A.H
Location:- At the wells of Badar, 80 miles(130 KM) Southwest of Madina.
Result:- Decisive Muslim victory.
Belligerents:- Muslims of Madina, Quraish of Mecca.
Commanders and Leaders:- Muslims(Muhammad (S.A.W), Hamza ibn Abdul Muttalib, Ali ibn Abi Talib) Non-Muslims (Abu Jahl, Utba ibn Rabiah, Umayyah ibn Khalaf).

15. Which one is the wife of Hazart Usman (R.A) who died at victory day of battle of badar?

  1. Hazrat Zainab (R.A)
  2. Hazrat Umm-e-Kalsoom (R.a)
  3. Hazrat Ruqia (R.A)
  4. None of these

Right Answer: Hazrat Ruqia (R.A)

16. What is the meaning of Injeel?

  1. Good news
  2. Peace
  3. Law
  4. Mercy

Right Answer: Good news

17. Who was the First commander of Islamic Army?

  1. Hazrat Khalid Bin Walid (R.A)
  2. Hazrat Ali (R.A)
  3. Hazrat Hamza (R.A)
  4. None of these

Right Answer: Hazrat Hamza (R.A)

18. What is the meaning of Torat?

  1. Mercy
  2. Recommendation
  3. Sign
  4. Law

Right Answer: Law

19. In Which battle Hazrat Saad Bin Abi Waqas(R.A) appoint Hazrat Umar(R.A) as leader of Muslim Army?

  1. Hunayan
  2. Qadiya
  3. Khyber
  4. Trench

Right Answer: Qadiya

20. In Islam Zakat becomes obligatory on Atleast five wisk weight of produce of the crops? How much Five Wisk is?

  1. 30
  2. 40
  3. 50
  4. 60

Right Answer: 40

21. “Islam is based on five Pillars: To declare that there is no God but Allah and Hazrat Muhammad (S.A.W) is the messenger of Allah, to establish prayer, to pay Zakat, to perform Pilgrimage and to fast Ramazan”. It is a

  1. Quranic Verse
  2. Saying of Sahabi (R.A)
  3. Hadis
  4. Quotable quote

Right Answer: Hadis

22. Which Amal Shows the Greatness of Allah and humbleness of followers and also develop relationship of believers with the creator?

  1. Ibbadat
  2. Prayer
  3. Roza
  4. Morality

Right Answer: Ibbadat

23. What is the verbal meaning of word Islam?

  1. Belief on Allah
  2. Confidence of Allah
  3. Obedience of Allah
  4. Worship of Allah

Right Answer: Obedience of Allah

24. What is the literal meaning of Islam?

  1. To bow down the neck
  2. To have safety
  3. Submission to Allah
  4. All of these

Right Answer: All of these

25. Which Kalimah is recited in a funeral procession?

  1. Tahleel
  2. Astaghfaar
  3. Tauheed
  4. Shahadat

Right Answer: Shahadat

26. Which Kalimah is recited during Hajj on way to Mina?

  1. Tahleel
  2. Astaghfaar
  3. Tauheed
  4. Shahadat

Right Answer: Tauheed

27. Which Kalimah must be recited for being a Muslim?

  1. Kalimah-e-Shahadat
  2. Kalimah-e-Tayyaba
  3. Kalimah-e-Tamjeed
  4. All of These

Right Answer: Kalimah-e-Tayyaba

28. Who is Murtad or Convert?

  1. A person who leaves Islam after accepting it
  2. A person who leaves Islam after marriage
  3. A person who leaves Islam after migration
  4. All of These

Right Answer: A person who leaves Islam after accepting it

29. A person who does not follow any religion is called

  1. Transgressor
  2. Atheist
  3. Unbeliever
  4. Both B and C

Right Answer: Both B and C

30. What is the meaning of Slaat?

  1. The recitation of Kalimah Tauheed
  2. The recitation of Kalimah Astaghfaar
  3. The recitation of Darood
  4. None of These

Right Answer: The recitation of Darood

31. What is the meaning of Radi-kufr?

  1. Repudiation of infidelity
  2. Glorification
  3. Testimony
  4. Penitence

Right Answer: Repudiation of infidelity

32. What is the meaning of Astaghfaar?

  1. Unity
  2. Purity
  3. Testimony
  4. Penitence

Right Answer: Penitence

33. What is the meaning of Tauheed?

  1. Unity
  2. Purity
  3. Testimony
  4. Galorification

Right Answer: Unity

34. What is the meaning of Tamjeed?

  1. Penitence
  2. Glorification
  3. Testimony
  4. Repudiation of infidelity

Right Answer: Glorification

35. What is the meaning of Shahadat?

  1. Penitence
  2. Glorification
  3. Testimony
  4. Repudiation of infidelity

Right Answer: Testimony

36. What is the Name of Sixth Kalimah?

  1. Kalimah-e-Tauheed
  2. Kalimah-e-Radi-Kufr
  3. Kalimah-e-Astaghfaar
  4. Kalimah-e-Tamjeed

Right Answer: Kalimah-e-Radi-Kufr

37. What is the Name of Fifth Kalimah?

  1. Kalimah-e-Tauheed
  2. Kalimah-e-Radi-Kufr
  3. Kalimah-e-Astaghfaar
  4. Kalimah-e-Tamjeed

Right Answer: Kalimah-e-Astaghfaar

38. What is the Name of Fourth Kalimah?

  1. Kalimah-e-Tauheed
  2. Kalimah-e-Radi-Kufr
  3. Kalimah-e-Astaghfaar
  4. Kalimah-e-Tamjeed

Right Answer: Kalimah-e-Tauheed

39. What is the Name of Third Kalimah?

  1. Kalimah-e-Tauba
  2. Kalimah-e-Tauheed
  3. Kalimah-e-Saalis
  4. Kalimah-e-Tamjeed

Right Answer: Kalimah-e-Tamjeed

40. What is the Name of second Kalimah?

  1. Kalimah-e-Tauba
  2. Kalimah-e-Tayyaba
  3. Kalimah-e-Shahadat
  4. Kalimah-e-Tamjeed

Right Answer: Kalimah-e-Shahadat

41. At which occasion all the Kalimahs are recited by a Muslim

  1. Death
  2. Nikkah
  3. Migration
  4. Traveling

Right Answer: Nikkah

42. “There is no God but Allah, Hazrat Muhammad S.A.W is the Messenger of Allah.” It is translation of

  1. Kalimah-e-Tauba
  2. Kalimah-e-Tamjeed
  3. Kalimah-e-Shahadat
  4. Kalimah-e-Tayyaba

Right Answer: Kalimah-e-Tayyaba

43. What is the meaning of Tayyaba?

  1. Purity
  2. Testimony
  3. Glorification
  4. Unity

Right Answer: Purity

44. The recitation of the first kalimah is called

  1. Tayyaba
  2. Qiyam
  3. Tahleel
  4. Qaud

Right Answer: Tahleel

45. How many Words are in First Kalimah?

  1. 8
  2. 7
  3. 6
  4. 5

Right Answer: 7

46. How many dots are in the first Kalimah?

  1. 3
  2. 2
  3. 1
  4. 0

Right Answer: 0

47. What is the Name of First Kalimah?

  1. Kalimah-e-Tauba
  2. Kalimah-e-Tayyaba
  3. Kalimah-e-Shahadat
  4. Kalimah-e-Tamjeed

Right Answer: Kalimah-e-Tayyaba

48. How many camels render one to pay Zakat?

  1. 6
  2. 4
  3. 5
  4. 7

Right Answer: 5

49. What is called the first Ashra of Ramazan?

  1. Ashra-e-Maghfirat
  2. Ashra-e-Rehmat
  3. Ashra-e-Nijaat
  4. None of above

Right Answer: Ashra-e-Rehmat

50. How many times the word zakat came in Holy Quran?

  1. 31
  2. 33
  3. 30
  4. 32

Right Answer: 32

51. Zakat made compulsory in

  1. 1 A.H
  2. 2 A.H
  3. 3 A.H
  4. 4 A.H

Right Answer: 2 A.H

52. Which one is the most important night of ramazan?

  1. Shabe barat
  2. Shabe miraj
  3. Shabe qadar
  4. None of above

Right Answer: Shabe qadar

Explanation:-The night when the first verses of the Quran were revealed to the prophet Muhammad SAW.

53. What is the meaning of “taraweeh”?

  1. To stand
  2. To walk
  3. To sit
  4. To run

Right Answer: To stand

54. Which one is the month of purity?

  1. Rajab
  2. Muharam
  3. Ramazan
  4. None of above

Right Answer: Ramazan

55. What is pre-requisite of soam?

  1. Self control
  2. Self motivation
  3. Self determination
  4. Self discipline

Right Answer: Self motivation

56. Which person handle account system of Zakat in Pakistan?

  1. Accountant general
  2. Auditor general
  3. Minister of religious affairs
  4. Administrator General

Right Answer: Administrator General

57. Seclusion (Etiqaf) in ramzan is called

  1. Mustahib
  2. Sunnah
  3. Wajib
  4. Nafal

Right Answer: B

58. Which Rukan is called a shield?

  1. Salat
  2. Zakat
  3. Fasting
  4. Hajj

Right Answer: Fasting

59. Ramzan is the ninth month of which calendar

  1. Lunar
  2. English
  3. Solar
  4. Greek

Right Answer: Lunar

60. When fasting made farz for muslims?

  1. 1 A.H
  2. 2 A.H
  3. 3 A.H
  4. 4 A.H

Right Answer: 2 A.H

61. Drood in Salat is

  1. Faraz
  2. Mustahab
  3. Sunnah
  4. Wajib

Right Answer: Sunnah

For #CSS_2021 & #CSS_2022, top 100 Essays, Solved Past Papers from 2000 to 2020, and daily blogs, opinions, and articles like CSS Prep Forum.

If you know any teacher who can help students prepare any optional subject, such as political science, international relations, public administration, criminology, etc. then write for us. Moreover, if you have anything that can help students prepare for the CSS exam, kindly feel free to send us. We will publish so that we can collectively help hundreds of thousands of aspirants preparing for a successful future. Let’s get your stories published with us. Like & Follow us at Facebook Instagram

No Comments

    Leave a Reply

    error: Content is protected !!