Menu
FPSC & PPSC MCQS

Islamic Studies Most Important MCQ

Islamic Studies Most Repeated MCQ

Written By Vaneeza Meher

1. At the birth of Islam, Iran was ruled by ______ Dynasty.

  1. Achaemenids
  2. Pahlavis
  3. Sassanids
  4. Safavids

Right answer: Safavids

2. In which battle the maximum number of Huffaz-e-Quran were martyred?

  1. Jang-e-Khandaq
  2. Jang-e-Uhad
  3. Jang-e-Yamama
  4. Jane-e-Badar

Right answer: Jang-e-Yamama

3. Which surah was recited by Hazrat Muhammad PBUH at the time of Hijrah?

  1. Surah Rahman
  2. Surah Fateha
  3. Surah Ikhlas
  4. Surah Yaseen

Right answer: Surah Yaseen

4. When was the charter of Medina made?

  1. 1st year of Hijrah
  2. 2nd year of Hijrah
  3. 3rd year of Hijrah
  4. 4th year of Hijrah

Right answer: 1st year of Hijrah

5. The system of Zakat had been put onto operation by the beginning of

  1. 6th year of prophethood
  2. 3rd year of prophethood
  3. 2nd year of Hijra
  4. 3rd year of Hijra

Right answer: 3rd year of prophethood

6. How many Sahaba were martyred in Battle of Badar?

  1. 8
  2. 10
  3. 12
  4. 14

Right answer: 14


Explanation: GHAZWA-E-BADAR DETAILS
Date:- March 13, 624 A.D/17 Ramazan, 2 A.H
Location:- At the wells of Badar, 80 miles(130 KM) Southwest of Madina.
Result:- Decisive Muslim victory.
Belligerents:- Muslims of Madina, Quraish of Mecca.
Commanders and Leaders:- Muslims(Muhammad (S.A.W), Hamza ibn Abdul Muttalib, Ali ibn Abi Talib) Non-Muslims (Abu Jahl, Utba ibn Rabiah, Umayyah ibn Khalaf).

7. Who was the First commander of Islamic Army?

  1. Hazrat Khalid Bin Walid (R.A)
  2. Hazrat Ali (R.A)
  3. Hazrat Hamza (R.A)
  4. None of these

Right answer: Hazrat Hamza (R.A)

8. What is the verbal meaning of word Islam?

  1. Belief on Allah
  2. Confidence of Allah
  3. Obedience of Allah
  4. Worship of Allah

Right answer: Obedience of Allah

9. Who is Murtad or Convert?

  1. A person who leaves Islam after accepting it
  2. A person who leaves Islam after marriage
  3. A person who leaves Islam after migration
  4. All of These

Right answer: A person who leaves Islam after accepting it

10. What is the meaning of Slaat?

  1. The recitation of Kalimah Tauheed
  2. The recitation of Kalimah Astaghfaar
  3. The recitation of Darood
  4. None of These

Right answer: The recitation of Darood

11. What is the meaning of Radi-kufr?

  1. Repudiation of infidelity
  2. Glorification
  3. Testimony
  4. Penitence

Right answer: Repudiation of infidelity

12. What is the meaning of Astaghfaar?

  1. Unity
  2. Purity
  3. Testimony
  4. Penitence

Right answer: Penitence

13. What is the meaning of Tauheed?

  1. Unity
  2. Purity
  3. Testimony
  4. Galorification

Right answer: Unity

14. What is the meaning of Tamjeed?

  1. Penitence
  2. Glorification
  3. Testimony
  4. Repudiation of infidelity

Right answer: Glorification

15. What is the meaning of Shahadat?

  1. Penitence
  2. Glorification
  3. Testimony
  4. Repudiation of infidelity

Right answer: Testimony

16. What is the meaning of Tayyaba?

  1. Purity
  2. Testimony
  3. Glorification
  4. Unity

Right answer: Purity

17. The recitation of the first kalimah is called

  1. Tayyaba
  2. Qiyam
  3. Tahleel
  4. Qaud

Right answer: Tahleel

18. How many Words are in First Kalimah?

  1. 8
  2. 7
  3. 6
  4. 5

Right answer: 7

19. How many dots are in the first Kalimah?

  1. 3
  2. 2
  3. 1
  4. 0

Right answer: 0

20. How many times the word zakat came in Holy Quran?

  1. 31
  2. 33
  3. 30
  4. 32

Right Answer: 32

21. Zakat made compulsory in

  1. 1 A.H
  2. 2 A.H
  3. 3 A.H
  4. 4 A.H

Right Answer: 2 A.H

22. What is the meaning of “taraweeh”?

  1. To stand
  2. To walk
  3. To sit
  4. To run

Right Answer: To stand

23. Which one is the month of purity?

  1. Rajab
  2. Muharam
  3. Ramazan
  4. None of above

Right Answer: Ramazan

24. What is pre-requisite of soam?

  1. Self control
  2. Self motivation
  3. Self determination
  4. Self discipline

Right Answer: Self motivation

25. Which person handle account system of Zakat in Pakistan?

  1. Accountant general
  2. Auditor general
  3. Minister of religious affairs
  4. Administrator General

Right Answer: Administrator General

26. Seclusion (Etiqaf) in ramzan is called

  1. Mustahib
  2. Sunnah
  3. Wajib
  4. Nafal

Right Answer: Sunnah

27. Ramzan is the ninth month of which calendar

  1. Lunar
  2. English
  3. Solar
  4. Greek

Right Answer: Lunar

28. When fasting made farz for muslims?

  1. 1 A.H
  2. 2 A.H
  3. 3 A.H
  4. 4 A.H

Right Answer: 2 A.H

For #CSS_2021 & #CSS_2022, top 100 Essays, Solved Past Papers from 2000 to 2020, and daily blogs, opinions, and articles like CSS Prep Forum.

If you know any teacher who can help students prepare any optional subject, such as political science, international relations, public administration, criminology, etc. then write for us. Moreover, if you have anything that can help students prepare for the CSS exam, kindly feel free to send us. We will publish so that we can collectively help hundreds of thousands of aspirants preparing for a successful future. Let’s get your stories published with us. Like & Follow us at Facebook Instagram

No Comments

    Leave a Reply

    error: Content is protected !!